PMT logo

Dobrodošli u Väderstad!

Mi smo švedska obiteljska tvrtka s pokrivenošću tržišta na svim kontinentima i glavnim dijelom naše proizvodnje u malom gradu zvanom Väderstad, Švedska. Naša strast, znanje i cilj da razvijamo modernu poljoprivredu je naš uspjeh. Mi smo tamo gdje počinje poljoprivreda.

Da biste saznali više o našoj povijesti, pogledajte odjeljak o povijesti i pročitajte kako je sve počelo 1962. Istražite Väderstad i pogledajte naše proizvode.


Uštedite vrijeme, energiju i novac uz Väderstad tehnologiju!

Svako gospodarstvo treba imati strategiju za smanjenje troškova obrade tla i sjetve. Troškovi rada i mehanizacije, u kojima trošak pripreme tla i sjetve ima veliki udio, predstavljaju otprilike 40% ukupnih troškova. Pomno pripremljenom strategijom smanjenja obrade tla, troškovi mogu biti znatno smanjeni.

Naša misao vodilja je stvoriti fleksibilan stroj za obradu tla i sjetvu koji radi vrhunski posao u svim načinima rada u poljoprivredi.


Jednostavniji rad i bolji rezultati

Duh našeg osnivača živi na najvišem mogućem stupnju u tvrtki. I dalje smo znatiželjni i tražimo tehnička rješenja koja poljoprivrednicima pojednostavljuju svakodnevni život.

Naša je pokretačka ambicija razviti strojeve koji izvršavaju nekoliko zadataka, velikom brzinom, u jednom prolazu. Prednosti ovoga su očite. Polja su spremna za bušenje u pravo vrijeme i pružaju najbolje uvjete za maksimalan prinos, a poljoprivrednik ima uštedu u vremenu, energiji i novcu.

Razvijamo metode obrade tla i proizvodimo sijačice, kultivatore, drljače i valjke prikladne za različite klimatske zone, od pijeska Australije do glina sjeverne Europe. Različiti usjevi postavljaju različite zahtjeve za postavljanje sjemena i obradu tla.

Velik dio testiranja novih strojeva provodi se u bliskom partnerstvu s poljoprivrednicima diljem svijeta. Ova vrsta zajedničkog razvoja nam je važna jer povratne informacije često dovode do poboljšanja i novih načina razmišljanja.


Kvaliteta pruža sigurnost

"Make it to last" bio je izraz koji je skovao Rune Stark. To je nešto čega se usko pridržavamo kroz naše opsežno testiranje strojeva i komponenti. Ispitivanja uključuju terenska ispitivanja, mehanička ispitivanja, ispitivanje naprezanja i laboratorijska ispitivanja. Osjećamo se toliko sigurni u našu kvalitetu da dajemo dvogodišnje jamstvo na sve naše strojeve.


1960-e - Skromni počeci

Vaderstad - stari logo

Priča o Väderstadu počinje 1962. na farmi Rune and Siw Stark od 30 hektara, Herrgården blizu Väderstada. Mlada obitelj imala je četvero djece koja su se kasnije sva uključila u posao.

Rune Stark koristio je krutu drljaču za obradu tla kao i svi drugi farmeri u okolici. One su oduvijek bile izrađene od drveta i iz očitih razloga njihova trajnost je bila ograničena.

Prva radionica i prva drljača s krutim zubima na OPG-u HerrgårdenOd drveta do čelika

Rune Stark se umorio od izrade nove drvene drljače s krutim zupcima na početku svake sezone i provodio je noći razmišljajući o jednoj od čelika. Rečeno učinjeno. Rune Stark dizajnirao je i izradio drljaču s krutim zubima koristeći iskustvo koje je stekao kroz dugogodišnje poljodjelstvo.Najstariji sin Crister Stark isprobava prvu drljaču s krutim zubima.
"Izgradi da traje"

Prelazak na čelik u to je vrijeme bio drastično poboljšanje kvalitete i značajan korak prema modernoj poljoprivredi. Rune Stark volio je graditi stvari koje traju i svojim je suradnicima uobičajeno koristio izraz "make it last". Do danas tvrtka još uvijek prakticira snažnu orijentaciju Rune Starka na kvalitetu zajedno s visokom orijentacijom na kupca prilikom razvoja novih strojeva.Cijela radna snaga (1966.) okupljena je oko prve drljače tvrtke koja se zove Väderstad klizna drljača.


Eksperiment vodi do nove drljače

Sljedeći plan bio je razviti drljaču s krutim zupcima više u drljaču i ujedno riješiti problem transporta.

Pojavila se ideja za stabilnu sklopivu drljaču. U to je vrijeme sve češće bilo da traktori imaju hidraulične odvode, koji se mogu koristiti za sklapanje drljače tijekom transporta.

Napravljen je prototip, a kao testni vozač zaposlen je susjed poznat po tome što je težak s priborom. Nova kreacija privukla je veliku pozornost i ostavila trajan dojam na poljoprivrednike u tom kraju.

To je postao posao

Drugi farmeri u tom području primijetili su novi dizajn i vidjeli kako dobro funkcionira. To je dovelo do narudžbi za prvu liniju proizvoda. Ubrzo je počela s radom “Radionica Rune Starks Mekaniska” i postavljeni su prvi građevinski blokovi današnjeg Väderstad AB.


Rune Stark 1967. u svom novom većem, ali manje luksuznom uredu

Lansiranje kultivatora

Godine 1968. Rune Stark lansirao je kultivator, koji je postao senzacija po svim standardima. Sljedećih godina poljoprivrednici su počeli hodočastiti u tvrtku u Väderstad.

Siw Stark je pripremio ručak za gostujuće poljoprivrednike i mnoge naručene kultivatore. Tijekom zime 1968-69, nakon vrlo jakih snježnih padalina, došao je taksist boreći se kroz nanose. Mahao je telegramom, baš kao scenom iz filma, a Rune Stark mu je izašao u susret. Budući da je telefonska linija kod kuće obično bila uključena, Pehr Högfeldt iz Mälardalenovog Lantmäna poslao je brzojav da zatraži neke kultivatore za proljeće.

Te zime proizvedeno je oko 40 kultivatora.Siw Stark se brinuo za sva plaćanja dugi niz godina, kao i za fakturiranje neko vrijeme. Ovdje zajedno s

Uvjeti su u početku bili “starkovi”.

Da budem iskren, Siw Stark na početku nije vjerovao u čvrste drljače Rune Stark. Ipak, i dalje se gotovo nadmoćno uključila u tvrtku, unatoč slabim gospodarskim uvjetima u početku i unatoč činjenici da je imala dvostruki posao brige o maloj djeci.

“Vidio sam kultivator Egge koji je bio crven i blještav i kada je naš stajao pored njega. Naš dosadni kultivator zelene boje izgledao je kao ništa. Rune je mislio da je boja nepotreban gubitak novca i istina je da me nikada nije slušao. Osim toga, nije bilo dodatnog novca za bilo kakve promjene”, kaže Siw Stark.

“Počeo sam popisivati ​​isporuke u običnom kalendaru. Rune Stark je gotovo svaki put bio plaćen gotovinom i bilo je fantastično vidjeti kako se naše financije poboljšavaju. Sve je raslo i raslo i postajalo sve teže i teže. Sjetite se da sam tada imao troje male djece”, kaže Siw Stark.

U ranim danima Rune Stark bio je zloglasan po tome što nikad nije bio kod kuće i što je bio teško dostupan telefonom. Njegovo vrijeme je oduzeto proizvodnjom i isporukom njegovih sve popularnijih strojeva. Siw Stark je često primala telefonske pozive i ponekad joj je to postalo malo previše. Jednog dana kada je predstavnica velike strojarske tvrtke u središnjoj Švedskoj nazvala: "Morate shvatiti da ne možemo napraviti drljače za cijelu Švedsku!", rekla je zabrinuta zbog problema s isporukom i gotovo u suzama.

Video prezentacija

Zainteresirani za suradnju?